Embriyo Transferi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır Tüp bebek tedavisinde en önemli zamanlardan birisi de embriyo oluşumu ve embriyo transferidir. Tüm süreç aslında bu ikisine bağlıdır. Anne adayından toplanan yumurtalar ile baba adayından alınan spermler döllenirse embriyo oluşur ve eğer yeterli kaliteye sahipse kadına embriyo transferi yapıldığında yüksek oranda pozitif sonuçla karşılaşılır.
Embriyo transferi tüp bebek tedavisinde son basamak olarak değerlendirilebilir. Yumurta toplama işlemi (OPU) sonrasında 48-72 saat içinde 2-8 hücreli embriyo oluşur. Bu süreç 6 güne kadar da uzayabilir. Embriyo transferi yapılacak olan anne adayının idrara sıkışık olması istenir. Bunun sebebi ise embriyo transferi esnasında yapılan ultrasonda net görüntüyü sağlayabilmektir.
Embriyo transferi ince bir katater yardımı ile rahimden içeri girilerek tüpteki embriyolar anne adayına bırakılır. Bu süreçten sonra daha dikkatli olunması gereklidir. Embriyo transferi yapıldıktan yarım saat sonra kalkabilir ve lavaboya gidilebilir. Ağrılı bir işlem olmayan embriyo transferi anestezi gerektirmez. Tüm bu işlemlerden sonra anne adayına bazı fitil, ilaç ve iğne verilir. Aynı yumurta toplama işlemi öncesindeki gibi bu ilaçların saatinde yapılmasına ve düzenli uygulanmasına özen göstermek tüp bebek tedavisinde oldukça önemlidir.
Dondurulmuş embriyo transferi günümüzde tüp bebek tedavilerinde oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Eğer embriyo transferi sonrası dondurulmaya uygun fazla embriyonuz var ise 5 yıla kadar laboratuvarda kadar saklanabilir.
Anne adayına verilen bu ilaçlar, gebelik oluştuğu takdirde düşük ihtimalini azaltmak ve sağlıklı gebelik oluşmasını güçlendirmek için kullanılır. Eğer gebelik oluşmuşsa da bazıları bir süre daha devam eder. Kan sulandırıcı iğneler ise anne adayının durumuna göre tüm gebelik boyunca kullanılması zorunlu tutulabilir. Embriyo transferinden yaklaşık 10-12 gün sonra kanda Beta- HCG testi yapılır ve belirli bir değerin üstünde ise gebelik pozitif kabul edilir. Bu sonuçta gebelik negatif çıkarsa tüm ilaçlar kesilir ve anne adayının normal olarak adet görmesi beklenir.
Kanda bakılan gebelik testi pozitif çıktıktan sonra iki gün içinde tekrarlanması istenir. Bu sürede önceki değerin iki katına çıkması beklenir. Eğer her şey yolunda ise birkaç hafta sonra vajinal ultrason ile kese görülür. Tüp bebek tedavilerinde özellikle fazla embriyo transferi yapılan anne adaylarında çoğul gebelikler görülebilir.
Tüp bebek tedavisinde sonuç kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. İlk denemede de başarıya ulaşılabilir, birkaç kez deneme de yapılması gerekebilir. Bunda çiftlerin yanı sıra uygulama yapılan tüp bebek merkezinin ve doktorunun da önemi vardır.