Toplanan Yumurtalara Ne Gibi Bir işlem Yapılır, Tüp bebek tedavisi anne adayının overlerinin ve yumurtalarının olgunlaşması için uygulanan iğneler ve ilaçlarla başlar. Bu başlangıç tedavisi âdetin 2 veya 3. günü başlar ve kişiye göre yaklaşık 7-15 gün sürer. Bu süre boyunca anne adayı birkaç gün ara ile vajinal muayeneye çağırılır ve yumurtalar takip edilir. Yumurta toplama işlemi (OPU) genelde anestezi altında yapılır ve anne adayı aç karnına olmalıdır. Herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez ve aynı gün yaşantıya devam edilebilir. Sonrasında ufak kanamalar veya karın/kasık ağrısı görülebilir. Bu da normal kabul edilmektedir.
Tüm steril şartlar sağlandıktan sonra toplanan yumurtalar laboratuvara götürülür ve aynı gün baba adayından alınan sperm örneği incelenir, kaliteli olanlar ayıklanır ve yıkanır. Sonrasında tüp bebek tedavisinde en önemli aşamaya geçilir: Embriyonun oluşması.
Tüp bebek tedavisi aşamaları göz korkutsa da aslında kısa süreli bir durumdur. Standart bir tüp bebek tedavisi yaklaşık 1 ay sürer ve transfer sonrası normal süreç devam eder.
Babadan alınan sperm örneği ile anneden toplanan yumurtaların döllenmesi beklenir. Genelde yumurta toplama işlemi (OPU)’nden 1 gün sonrasında kaç adet embriyonun oluştuğu belli olur. Ancak bu embriyoların ne kadar süre yaşayabileceği embriyolog tarafından laboratuvarda takip edilmelidir.
Toplanan yumurta sayısı her kadında değişkenlik gösterir. Bu durumu kadının yaşı, over kalitesi, çikolata kisti olup olmaması gibi birçok etken etkiler. Baba adayının sperm durumunu da oldukça önemlidir. Eğer baba azospermi ise yani hiç spermi yoksa farklı tedavi planlamaları yapılmaktadır.
Oluşan embriyolardan 1 veya 2 tanesi anneye transfer edilir. Eğer fazla embriyo oluşmuş ise yumurta dondurma işlemi yapılarak 5 yıl boyunca saklanabilir. Transfer sonrası 10-12 gün sonrasında kanda Beta hCG testi yapılır ve sonuç kesin olarak görülür.
Genelde birkaç denemesi başarısız sonuçlanmış anne ve baba adayları şu soruyu merak eder: Tüp bebek tedavisi kaç kez tekrarlanabilir? Bu sorunun cevabı oldukça değişkendir ancak tüm şartlar sağlandığı takdirde bir sınırlaması yoktur. Detaylı bilgi için lütfen Ecemiş Klinik ekibi ile iletişime geçin.
Tüp bebek tedavisi ile aklınıza takılan her soruyu bize sorabilirsiniz.