TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN BAŞARI ORANI
Ülkemizde tüp bebek tedavi yöntemleri olukça gelişmiş olup ileri teknoloji ile başarı oranları eskiye nazaran oldukça artmıştır. Avrupa ve ABD seviyeleri ile aynı orana sahip olan ülkemizde tüp bebek tedavisi genel olarak olumlu sonuçlanıyor. Ancak bazı sebepler ve ya açıklamayan durumlar nedeniyle tüp bebek tedavisi başarısız olabiliyor.
Günümüzde tüm bu olumsuzlukların bir kısmının ortadan kaldırabilmek için bir takım testler yapılıyor. Genetik tesler (PGT), ERA, embriyoskop, yumurta ve sperm dondurma, mikroçip gibi birçok tedavi yöntemleri tüp bebek tedavisinin başarı oranını arttırıyor. Böylece en kaliteli embriyo en doğru zamanda anne adayına transfer edilerek gebelik şansı arttırılıyor.
Tüp bebek tedavisi birçok kez tekrarlanabilir. Ancak bu tedavi süresince annenin yaşının çok ileri olmaması ve menepoza girmemiş olması istenir. Anne adayı için yaş çok önemli faktör olarak karşımıza çıkarken baba adayı için daha uzun süre denenebilir.
Genel olarak ilk tüp bebek tedavisi aşamasındaki çiftlere yukarıda bahsedilen testler önerilmez. Öncelikle hedef normal yolla hamile kalabilme oranını arttırmak için bir takım tedaviler başlanır, sonrasında aşılama veya tüp bebek tedavisi uygulanır. Tüp bebek tedavisinin başarı oranı aşağıdaki faktörlere bağlıdır;
- Anne adayının yaşı: Tüp bebek tedavisinin başarı oranını en çok etkileyen faktör kadının yaşıdır. Yaş ilerledikçe döllenmede azalma, endometriozis hastalığının görülme sıklığı, polip ve myom, kistler ve rahim içi yapışıklıkların görülme oranı artmaktadır.
- Anne adayının kilosu: Aşırı kilo tüp bebek tedavisinin başarı oranını olumsuz yönde etkilemektedir. Çok zayıf olmak da bir o kadar olumsuz etkiye sahiptir.
- Sigara: Tüp bebek tedavisinin başarı oranında alkolden daha ön planda görülen sigara kullanımı gebe kalmayı engelleyebiliyor.
- Enfeksiyonlar: Vajinal mantarları, bazı parazitleri ve bakterileri çiftler birbirine bulaştırabiliyor. Bu durum da önemsenmesi gereken ve tedavisinin yapılması gereken bir hastalıktır.
- Hormonel bozukluklar: prolaktin, tiroit bezi hastalıkları gibi hormonel bozukluklar tüp bebek tedavisinin başarı oranını azaltabiliyor. Basit bir kan testi ile kontrol edilebilen bu durum, düşük ya da hiç hamile kalamama sorunlarını oluşabiliyor.
- Sperm kalitesi ve morfolojisi: Tüp bebek tedavisi aşamasında sadece bir noktada yer alan erkeğin sperm kalitesinin, sayısının ve şeklinin normal olması Tüp bebek tedavisinin başarı oranını en çok etkileyen unsurdur. Basit bir örnek testi ile bu durum tespit edilebilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranını arttırmak ve doğru tedavi için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.