Kısırlık tedavisi ilk kez planlanıyor ise önce anne ve baba adayının durumuna bağlı olarak aşılama tedavisi gerçekleştirilebilir. Aşılama tedavisinde tüp bebek tedavisinden farklı olarak laboratuvar ortamında döllenme gerçekleşmemektedir. Aslına bakılırsa aşılama tedavisi, tüp bebek yöntemine göre başarı şansı daha düşük ama tedavi süreci daha kolaydır. O nedenle daha önce tüp bebek yaptırmamış ve büyük belirli bir problemi olmayan çiftlere aşılama yöntemi uygulanabilir.
Aşılama tedavisinde anne adayı aynı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi belirli ilaçlar ve belirli iğneler kullanır. Bu iğne ve ilaçların saatine dikkat etmek oldukça önemlidir. Özellikle verilen hormon ilaçları saatinde yapılmalı ve günleri atlanmamalıdır. İlaç kullanılan süre boyunca anne adayı vajinal ultrason ile takip edilir. Yumurtalar belirli bir büyüklüğe ve istenen kıvama geldiği takdirde çatlatma iğnesi yapılır. Aşılama tedavisinde çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra yumurtaların çatlama işlemi gerçekleşir. Bu sırada babadan alınan sperm örneği hemen anne adayının rahmine transfer edilir. Bu transfer işlemi tüp bebek tedavisindeki gibi anestezi gerektirmez ve oldukça kısa süren bir işlemdir. Aynı zamanda herhangi bir acı ve ağrı duyulmaz.
Tüp bebek yönteminde ya da aşılama tedavisinden önce anne adayının ayrıntılı Rahim Filmi çekilmiş olmalıdır. Bu filmin sonucuna göre tedavi planlanır. Bu konu hakkındaki ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Aşılama tedavisinde önemli olan kriterlerden biri de transfer anında idrara sıkışık olmanın fayda sağlamasıdır. Transfer sonrası uzun süre yatmanın araştırmalara göre pozitif etkisi olmadığı düşünülmektedir. Maksimum yarım saatlik bir dinlenme süresinden sonra anne adayı ayağa kalkabilir, tuvalete gidebilir. Aşılama tedavisi sonrasında ağır işlerden kaçınmak ve yanlış hareketlerde bulunmak sakıncalı olabilir.
Aşılama tedavisi şu şekilde yapılır;
Hazırlanan sperm ucuna katater takılmış bir enjektöre çekilir. Sonra vajianaya yerleştirilen spekulum yardımı ile rahim ağzının girişi görülür. İçi sperm dolu olan katater rahimin üst kısımlarına kadar ilerletilir. Spermler tüpler boyunca ilerleyerek yumurtanın bulunduğu bölgeye ulaşır. Bu şekilde yumurtanın döllenmesi kolaylaştırılmış olur.
Tüm aşılama yöntemi hakkında ayrıntılı bilgi için Ecemiş Klinik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.