Yeni Doğan Bebeğiniz Hakkında
İlk günler…
İlk 24 saat içinde çıkan sarılık patolojiktir. 48 saatten sonra çıkan sarılık fizyolojiktir, korkulacak bir şey yoktur. Sarılıklı bebeğin mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Sarılık 3-4 haftadan uzun sürerse dikkat edilmelidir. Erken doğan bebeklerde sarılık daha geç başlayıp, daha uzun sürebilir.
Bebeğiniz ilk çişini 24 saat, ilk kakasını da 48 saat içinde yapmalıdır. Bebeğinizin altını ilk kez değiştirip yeşilimsi siyah yapışkan bir kaka gördüğünüzde telaşlanmayın. Bu, bebeğinizin karnınızdayken bağırsaklarında biriken mekonyum adlı maddenin dışarıya çıkmasındandır ve normaldir. Üç, dört gün sonra, eğer emziriyorsanız bebeğinizin kakası hardal gibi altın sarısı, sulu veya taneli olabilir. Bebeğinizi mamayla besliyorsanız açık sarı ya da sarımsı kahverengi, katı ve kokulu bir dışkısı olacaktır. Bebeğiniz demir içeren vitamin damlası alıyorsa kakası yeşil, koyu kahve veya siyah renkte olabilir.
Bebeğiniz günde bazen 18-20 saat kadar uyuyabilir, bazen kısa aralıklarla uyanır, bazen de derin uykuya dalar. Uykusunda gözlerini oynatıp sesler çıkarabilir ve emme hareketi yapabilir. Beş, altı hafta içinde bebeğinizin uyku düzeni yoluna girmeye başlayacak ve geceleri artık daha uzun süre uyuyacak.
Bebeğinizin başında 6 tane kemikleşmemiş yer vardır. Bunların ilk beşi birinci ayda kapanırken en büyüğü olan bıngıldak 12-18. aylar arasında kapanır.
Erkek bebeklerde yumurtalıklar aşağı inmemiş olabilir. Bebeğiniz bir uzman tarafından muayene edilmeli ve durumu takip edilmelidir.
Küçük bebeklerde şaşılık görülebilir. İlk aylarda bebeğin her iki gözü her zaman beraber hareket etmeyebilir. Bebek gözlerini kullanmayı öğrendikçe ve göz kasları güçlendikçe bu durum düzelecektir. Ancak dördüncü ayda hala devam ediyorsa doktora danışmak iyi olur.
Hastaneden ayrılmadan önce;
Fenilketonüri testi yaptırmanız faydalı olacaktır. Fenilketonüri hastalığı zeka geriliğine yol açar, fakat erken teşhis edilebilirse kesin tedavisi mümkündür. Teşhisi koymak için doğumdan sonra bebeğin topuğundan bir damla kan alınarak incelenir ve hastalığın var olup olmadığı anlaşılır.
Yenidoğanda bağırsakta bulunan bazı yararlı bakterilerce yapılan K vitamini bulunmaz. K vitamini olmadığında pıhtılaşma faktörleri işlem yapamaz ve kanamalar oluşabilir. Doğumdan hemen sonra K vitamini bacaktan yapılacak bir enjeksiyonla bir kez uygulanır.
Yenidoğan bebeği yaşama hazırlayan özellikler….
Bebeğinizi yaşama hazırlayan doğuştan sahip olduğu refleksleri vardır.
- İlk haftalarda bebeğinizin çene ve dudaklarına dokunduğunuz zamanki gülümsemesi bir reflekstir. Ayrıca bazen uykusunda bile gülümsediğini görebilirsiniz.
- Bebeğinizin ilk zamanlarda uykuda bile sıçradığını görebilirsiniz. Bu tamamen normal bir reflekstir ve zamanla kaybolacaktır.
- Bebeğinizin dudak kenarına dokunduğunuzda ya da ağzına meme verdiğinizde kuvvetle emmeye çalıştığını görürsünüz. Bu emme refleksi anne karnında 8. ayda başlar. Doğumdan sonra bebek uyanık olduğunda 4. aya, uykudayken 7. aya kadar devam eder.
- Yenidoğanlarda görülen bir diğer refleks de yakalama refleksidir. Bebeğin avuç içine bir parmak ya da cisim konulduğunda parmaklarını hızla kapatarak kuvvetlice kavrar. Onu bu şekilde tutup kaldırabilirsiniz bile. Anne karnında 7. ayda başlayan bu refleks doğumdan sonra 2-4. aylarda kaybolur. Ayak parmakları ile yakalama ise 8-10. aya kadar sürer.
- Son olarak da bebeği dik tutup ayaklarını yere dokundurduğunuzda dizlerini önce büker, sonra açar, bu adım atma refleksi doğumdan sonra 2-4. aylar arasında kaybolur.
Bir Aylık Bebeğin Yapabildikleri…
Bebekler doğdukları andan itibaren çevreden gelen uyarılara cevap verip iletişim içine girerler.
Bebeğiniz yeni doğduğunda başını taşıyamaz. Bu nedenle onu kaldırırken daima başına ellerinizle destek olun.
Doğumdan birkaç gün sonra bebeğiniz yüzüstü yatarken çok kısa olarak kafatasını kaldırıp, kollarını ve bacaklarını rastgele oynatabilmektedir.
Bebeğiniz tüm diğer bebeklerde olduğu gibi, ilk beş günde doğum ağırlığının yaklaşık olarak %5-10 kadarını kaybedecektir, ancak yaklaşık iki hafta içinde doğum kilosuna yeniden ulaşacaktır.
Bebeğiniz 20 cm kadar uzağı görebilir, bir nesneyi çok yavaş hareket ettirirseniz takip edebilir. Parlak ve renkli cisimleri daha rahat fark eder. İkinci haftaya kadar bebekler gözyaşsız ağlar.
Bebeklerin anne karnında 5. aydan başlayarak işitebildiği gözlenmiştir. Ani ve yüksek seslere tepki gösteren bebeğiniz ninni gibi hafif ritmli sesleri duyduğunda sakinleşir.
Yedi günlük bebeklerin annelerini kokusundan tanıyıp diğerlerinden ayırt edebildikleri belirtilmiştir.
Dokunma ile anne ile bebek arasındaki iletişim çok önemlidir.
Yenidoğan Bakımı Hakkında Bilmemiz Gerekenler…
Ağlaması
Bebeğiniz ağladığında hemen tepki gösterip onun yanına giderseniz ona güven vermiş olursunuz. Yaygın inanışın aksine ilk aylarda bebeğiniz her ağladığında ona ilgi göstermeniz onu şımartmaz; tersine ihtiyaçları zamanında, sürekli ve yeterli olarak karşılanabilen bebeklerde güven duygusu gelişir. Bebek ihtiyacı olduğu zaman sizden yardım alabileceğini öğrenecektir, bebeğinizi kucakladığınızda, okşadığınızda, onunla konuştuğunuzda ona sevginizi iletmiş olursunuz. Böylece bebeğiniz kendisinin kabul edildiğini, kendisine değer verildiğini anlayacak ve kendine değer verildiğini anlayacak ve kendine güvenerek gelişecektir. Hatta sizi şaşırtarak sizin sesinizi tanıyacak, ağlarken şarkı söylediğinizde sakinleşerek rahatlayacaktır.
Neden ağlar?
Bazen bebeğiniz ağladığında çoğu kez niye ağladığını kestiremezsiniz. Bazen acıkmış olabilir ya da sadece sizin kucağınızda olmak istiyordur. Bazen ne yaparsanız yapın bir türlü susturamayıp çaresiz kalabilirsiniz. Bebeğinizi bir türlü susturamadığınız durumlarda onu sarsıp sert davranmayın. Bebeğe oyun mahiyetinde de olsa sert davranmak yumuşak kemiklerinin ve iç organlarının zarar görmesine neden olabilir.
Bebeğin bulunduğu ortam, odanın sıcak ya da soğuk olması, odadaki ışık ya da gürültü de bebeği rahatsız edebilir. Bebek odası için 21 0C sıcaklık normaldir.
Bazen sizin sinirli ve yorgun olduğunuzu hisseden bebek de huzursuz olabilir. Evin çok kalabalık olduğu, herkesin bebeği kucağına almaya, onuna oynamaya çalışması gibi aşırı ilgi de bebeği yorup sıkabilir.
Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız...